CaseKing CaseKing

Számítástechnikai nagykereskedés

RGB útikalauz

 



Mindenki a maximumot szeretné kihozni a PC-jéből RGB terén. Manapság az alaplaptól kezdve a ventilátorokon át az egérig mindenhez tudunk RGB fényeket varázsolni. Ráadásul a komolyabb gamer PC komponensek programozható RGB fénnyel is működhetnek! De van itt egy kis bökkenő: milyen hardvereket kell beszerezni/beszerelni ahhoz, hogy mindezt elérjük? Mely termékeket érdemes megvenni a teljes RGB szetthez és mik kompatibilisek egymással? A következőkben ezeket a kérdéseket fogjuk körbejárni.

 

Alaplapi szinkronizálás RGB fénnyel

Az alaplapi RGB fényekhez egy erre alkalmas alaplapra és egy mellékelt szoftverre van szükség. Ez lehet ASUS Aura Sync, MSI Mystic Light Sync vagy Gigabyte RGB Fusion: az RGB szalagok vagy ventilátorok, amelyek 4-tűs RGB csatlakozóval működnek. Mind ugyanazon a működési elven alapulnak.

A gyártók egy vagy több 4-tűs RGB csatlakozót alkalmaznak, melyek tűi a három színcsatornáért felelősek (a tényleges pin hozzárendelés: 12VGRB). Gyártótól függően ezeket RGB-, JLED1 vagy 5050-RGBLED1 csatlakozónak nevezzük. Ezek alapvetően a boltokban kapható SMD 5050 RGB-LED szalagokkal működnek, 12VGRB rendszerrel.

Létezik egy úgynevezett 5-PIN GRBW csatlakozó, melyet a Gigabyte gyárt. Ezzel lehetőségünk van a tiszta fehér LED fényeket külön csatornán beállítani és hangolni, hogy még inkább egyedibb színárnyalatokat kapjunk a LED világításnál. Az RGB Fusion szoftver segítségével szabadon programozhatjuk a fényeket, amely 4-tűs RGB csatlakozóval az 5050 LED szalaggal is kompatibilis.

Bekötésnél fontos, hogy figyeljünk a helyes polaritásra!

              


Az ASUS, az ASRock, az MSI és a Gigabyte 3-tűs csatlakozóval ellátott alaplapokat is gyárt digitálisan programozható LED szalagokhoz, azonban a Gigabyte csatlakozójánál a 3 tű egymás mellett helyezkedik el. Ezeken a LED szalagokon minden LED egyenként, egymástól függetlenül programozható. A 4-tűs RGB csatlakozók azonban nem kompatibilisek minden olyan komponenssel, amelyen 4-tűs RGB csatlakozó van, viszont digitálisan programozható RGB LED szalagokat lehet velük vezérelni.

Ahhoz, hogy elkerüld a kompatibilitási problémákat, nézd meg a logókat az adott komponensen, vagy keresd fel a gyártó honlapját és nézd meg, hogy mikkel kompatibilis az adott komponens és töltsd le az illesztőprogramot.

 


RGB Vezérlők több fényeffekthez

Ha nincs rajta az alaplapon a megfelelő csatlakozófej, akkor használhatsz RGB vezérlőt is, amely számos funkcióval és csatlakozási lehetőséggel rendelkezik. Egy RGB vezérlő vagy egy elosztó kábel jó megoldás lehet az RGB fények alkalmazására, ha nincs alaplapi csatlakozó. Alternatív megoldásként az elosztó kábelekkel is el lehet juttatni az RGB jeleket az alaplaptól az RGB LED komponensekhez. Ahhoz, hogy egyetlen kattintással az egész PC RGB fényárban világítson, itt is fontos figyelni a kompatibilitásra a különböző gyártók termékeinél. Vannak olyan komponensek, melyek nem kompatibilisek ilyen formában. Az eltérő rendszerek esetén a felhasználónak manuálisan kell összeszinkronizálni a fényeket.

 

 

Rendelés módosítása: AF-8916287618

Beérkezett

A rendelés minden adata módosítható még.

Tételek
Product

Raktáron

10 000 Ft /db
db
1 000 599 Ft
Product

Raktáron

10 000 Ft /db
db
1 000 599 Ft
Product

Raktáron

10 000 Ft /db
db
1 000 599 Ft
Product

Raktáron

10 000 Ft /db
db
1 000 599 Ft
Nettó végösszeg
60 000 Ft
Bruttó végösszeg
76 200 Ft
Rendelés adatai